Iedereen weet wel iets te vertellen over houten kozijnen. De meesten zullen beginnen over het vele onderhoud, maar klopt dat vandaag de dag nog wel? Op deze en andere vragen geven we in de komende alinea’s antwoord, zoals:
Heel vroeger werden kozijnen al van hout gemaakt en dat gebeurt nu nog steeds. Alleen is het grote verschil de kwaliteit, houten kozijnen gaan tegenwoordig veel langer mee. De levensduur van hout is afhankelijk van twee factoren, namelijk het onderhoud en de houtsoort. Het is een feit dat houten kozijnen, die om de vijf tot zeven jaar geschilderd worden veel langer mee gaan.
Daarnaast is ook de houtsoort niet onbelangrijk. Iedere houtsoort heeft een bepaalde duurzaamheidsklasse. Hardhout heeft klasse één of twee, waar zachthout klasse drie tot en met vijf heeft. Voor kozijnen die buitenshuis worden gebruikt is alleen hardhout geschikt. Binnenshuis tref je vaak zachthouten kozijnen aan, bijvoorbeeld van grenen- of vurenhout. Hardhout met klasse één gaat minstens vijfentwintig jaar mee, hardhout met klasse twee is goed voor vijftien tot vijfentwintig jaar en zachthout dat buiten wordt gebruikt overleeft met een beetje geluk tien jaar.
In theorie kan zachthout ook buitenshuis worden toegepast, maar alleen wanneer het behandeld is. Het is echter niet toegestaan naaldhout (grenen, vuren) te behandelen. De meeste houten kozijnspecialisten maken hun kozijnen van FSC-gekeurd merantihout, omdat een hardhoutsoort als eiken gewoonweg te duur is.
Hout is hernieuwbaar: bomen kunnen na 12 tot 120 jaar geoogst worden, terwijl grondstoffen als aardolie en erts eeuwen nodig hebben om tot ontwikkeling te komen. Als de bossen waaruit het hout wordt geoogst op een duurzame manier worden beheerd, kunnen deze bossen voorzien in een onuitputtelijke grondstofbron.
Door fotosynthese zijn bomen in staat om CO2 uit de lucht te halen, gemiddeld 0,9 ton CO2 per m3. Hout heeft daarnaast, in vergelijking met andere fossiele materialen, zoals beton, aluminium, staal en kunststof, voor de winning en productie zeer weinig energie nodig en een lagere CO2-uitstoot (1,1 ton/m3). Dit betekent een reductie van de CO2-emissie van 2 ton bij gebruik van 1 m3. Daarnaast heeft hout als natuurproduct geen schadelijke emissies tijdens de gebruiksduur.
Hout in kozijnen, deuren en trappen heeft aantoonbaar een hoge brandveiligheid. Door het lage warmtegeleidende vermogen en de verkoling van het oppervlak wordt brand vertraagd. Daarnaast komen bij verbranding nauwelijks schadelijke rookgassen vrij, waardoor grote risico’s voor bewoners uitblijven.
Door de unieke celstructuur heeft hout zeer goede isolerende eigenschappen. Deze isolerende eigenschappen zijn bijvoorbeeld 15 keer hoger dan die van beton, 400 keer hoger dan van staal en 1770 hoger dan die van aluminium. Ook de muuraansluitingen van houten kozijnen zijn goed gedetailleerd en voorkomen daardoor onnodige warmteverliezen. Ook aan de EPC-normen wordt door houten kozijnen eenvoudig voldaan. Het toepassen van houten kozijnen in een woning of pand bespaart gedurende de totale levensduur van het pand veel energie.
Hout heeft een grote sterkte bij een relatief laag eigen gewicht. Houten kozijnen en deuren hebben een hoog inbraakwerend vermogen. Mocht toch worden ingebroken, dan is de inbraakschade meestal eenvoudig te repareren en hoeft niet het hele kozijn of deur te worden vervangen.
Hout is zeer veelzijdig als het op ontwerpvrijheid aankomt. Vrijwel alle details, zoals historische details bij restauratie als moderne designprofileringen, kunnen worden gemaakt, kortom in hout is nagenoeg alles mogelijk. Ook later in de gebruiksfase kunnen houten kozijnen worden aangepast aan de actuele behoefte, denk hierbij bijvoorbeeld aan het toepassen van een dikker glaspakket ten behoeve van isolatie. Houten producten kunnen zonder meerprijs in iedere gewenste kleur worden geleverd.
Houten producten kunnen worden onderhouden en kunnen op ieder gewenst moment qua kleur worden aangepast aan een trend. Beschadigingen kunnen worden bijgewerkt, waardoor na een onderhoudsbeurt de kozijnen en deuren weer als nieuw zijn, maar wel met een eigentijdse kleur en uitstraling! Daarbij komt dat met gemodificeerde hout soorten het onderhoudt heel weinig is.
Geen enkel ander materiaal is zo goed te recyclen als hout. Voor het recycleproces hoeft geen beroep te worden gedaan op grote hoeveelheden energie. Als hout niet wordt gerecycled, kan het goed worden ingezet om groene energie te produceren. De hoeveelheid CO2 die daarbij vrijkomt, is niet meer dan de bij de groei opgeslagen hoeveelheid CO2 in het hout. Hierdoor is het gebruik van hout voor energie volledig CO2-neutraal. Hout is ook volledig biologisch afbreekbaar, zodat toekomstige generaties niet met afval uit ‘onze’ tijd worden opgescheept.
Hout is een natuurproduct en geeft een warme uitstraling. Een houten element is een natuurlijke verbinding tussen de binnen- en buitenkant van een woning of pand. Door de ontwerpvrijheid en flexibiliteit van houten gevelelementen kan iedere gewenste uitstraling worden verkregen, waardoor uw woning of pand enorm waardevast is en blijft.
Voor de productie van de grondstof hout is geen grote hoeveelheid energie nodig. Door hout te gebruiken voor kozijnen, deuren, daken en trappen wordt het milieu geholpen in plaats van vervuild!
De kosten, je hebt meer onderhoud aan houten kozijnen dan kunststof. Isolerend is het gelijk aan aluminium en kunststof kozijnen.
Hout heeft weliswaar een aantal nadelen ten opzichte van kunststof en aluminium, maar toch ook enkele positieve eigenschappen. Je hebt bijna nooit een vergunning nodig. Het vervangen van houten kozijnen door houten kozijnen is vergunningsvrij, indien je voor dezelfde stijl en indeling kiest.
Daarnaast is hout zeer makkelijk op maat te maken, vandaar dat je het veel terugziet bij herstel- en renovatiewerkzaamheden. Bovendien kunnen houten kozijnen geleverd worden in tal van stijlen, oneindig veel kleuren en ze zijn overschilderbaar plus in vele vormen en dieptes mogelijk.
Misschien valt het isolerend vermogen van hout tegen als het wordt afgezet tegen dat van kunststof, echter ook dat is al achterhaald. Volgens het Bouwbesluit moeten merantihouten kozijnen een Uw-waarde hebben van 1,4 W/m²K en nu is met de passief kozijn als Accoya®’gemodiceerd hout’ dat al 0,8 W/m²K is.
Helaas ontkom je bij hout niet aan het onderhoud, de levensduur wordt bepaald en verlengd als u de kozijnen regelmatig schildert 10 á 15 jaar. Dit kost tijd en ook geld. De onderhoudskosten van houten kozijnen kunnen vier tot zes keer hoger zijn, als deze kozijnen (aluminium, kunststof) net zolang zouden meegaan, dan van kunststof en aluminium kozijnen en dan te bedenken dat de aanschafkosten vaak gelijk liggen met die van kunststof. Kortom goed hout is voor het leven en meer en kost alleen geld na 10 á 15 jaar onderhoudt. Kunststof is nu bekend dat na 12 á 15 jaar het geheel uitgedroogd is en bij draaiende/bewegende delen de sluitingswaardes verloren gaan. Bij aluminium is bekend dat bij een omgeving met zilte lucht het materiaal corrosie vertoond binnen 7 á 9 jaar en snel verkleurd binnen die zelfde jaren.
Je kunt jezelf afvragen; waarom kiezen mensen nog voor houten kozijnen?
De reden is de authentieke uitstraling van hout als standaard stompe hoekverbinding, die kunststof niet standaard heeft en aluminium kozijnen. Plus dat hout in alle vormen en maten gemaakt kan worden zonder extreem hoge bijtelling wat bij aluminium en kunststof kozijnen wel het geval is.
Houten kozijnen zijn in standaard vormen en uitvoeringen op de lange duur duurder dan kunststof kozijnen maar goedkoper dan aluminium kozijnen. Hout kost net zoveel als kunststof, waar aluminium 10 tot 20 procent meer kost dan hout. Toch kan je met houten kozijnen aan het eind van de rit meer geld kwijt zijn als bij standaard kozijnen in de loop der jaren, dat komt door het onderhoud over een periode van 30 jaar gerekend.
In Nederland zijn steeds minder houten kozijnspecialisten te vinden, het lijkt een uitgestorven ras te worden. Alleen de echte specialist is in staat te overleven. Zie onze houten kozijnen fabriek en leverancier Kuiters Timmerfabriek sinds 1926 te Heerhugowaard bijna 100 jaar een familie bedrijf, die met passie en visie geheel op eigenwijze de kozijnen wereld volgt en gemoderniseerd heeft voor de komende jaren op innovatie, circulair, duurzaam, zuinig en energieneutraal. Dit geheel in eigen fabriek geproduceerd volgens KOMO, NEN, Stichting Garantie Timmerwerk (SGT), Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten (NBvT), Hout 100% FSC en alles volgens CE norm.
Meer informatie over:
Direct info of prijs indicatie over onze kozijnen en mogelijkheden. Vraag per e-mail of bel vrijblijvend!
Beste mensen, wij zijn open.
Onze fabriek is te bezoeken alleen op afspraak van 7:30 uur tot 15:30 uur .
Ook de showroom kan alleen op afspraak tel: 072 572 1415.
Met vriendelijke groet.
AHK Kozijn team