• +072 572 1415
  • info@ahkkozijnen.nl

Kozijnen houtmodificatie

Kozijnen houtmodificatie

De ene houtsoort is geschikter om buiten te gebruiken dan de andere. Kiest u voor de lange termijn, dan lijkt het zwaardere hardhout de beste keuze. Een alternatief is gemodificeerd hout. Door houtmodificatie zijn houtsoorten die vroeger niet geschikt waren voor buiten, daar nu wel voor geoptimaliseerd. Hieronder leest u alles over de modificatie van hout en de voordelen die modificeren met zich meebrengt.

Hoe werkt het modificeren van hout?

Er zijn twee manieren om hout te modificeren: chemisch en thermisch. Van beide manieren is het doel om hout beter bestand te maken tegen invloeden van buitenaf, zoals regen en zon. Bij zowel chemische als thermische modificatie verandert de houtstructuur. Wat houden de methodes in?

Chemische houtmodificatie: een scheikundig proces waarbij de (cel)structuur verandert door een chemische reactie. Door een stof toe te voegen wordt het water dat in de celwanden van het hout zit vervangen. Hierdoor neemt het hout veel minder vocht op, wordt het stabieler, UV-bestendiger, harder en is het goed af te werken met verfsystemen. Met gebruik van de juiste stoffen (bijv. bij acetyleren) is chemische modificatie – anders dan de naam doet vermoeden – een veilig en milieuvriendelijk proces.

Thermische houtmodificatie: het hout wordt verwarmd in een zuurstofloze omgeving. Dit kan bijvoorbeeld met stoom, een vacuüm, onder water, met gassen en met olie. Door thermische behandeling wordt het wateropnemend vermogen verminderd en neemt het waterafstotend vermogen toe. Door de verlaging in het vochtgehalte neemt de weerstand tegen schimmels – en zo de duurzaamheid – toe. Daarnaast neemt ook de stabiliteit toe.

houtsoort , houtsoorten, houtmodificatie, duurzaam hout, eco hout, thermische besparende kozijnen, energiezuinige houten kozijnen, onderhoud besparende kozijnen, houten kozijnen van vandaag,

Voordelen van houtmodificatie

Houtmodificatie is een verzamelnaam voor technologieën waarmee bepaalde eigenschappen van hout, zoals de duurzaamheid, brandwerendheid en de vormstabiliteit, worden verbeterd. Maar gemodificeerd hout kent nog meer voordelen:

  1. Stabieler: gemodificeerd hout neemt minder vocht op, waardoor het nog minder uitzet en krimpt. Hierdoor kan het hout vocht en zoninvloeden beter weerstaan.
  2. UV-bestendigheid: het hout verkleurt minder of juist egaler door invloed van de zon.
  3. Minder last van schimmels of insecten: door de behandeling van het hout is de kans op aantasting door bijvoorbeeld houtworm, boktor of houtzwam drastisch verminderd.
  4. Milieuvriendelijk: Het hout dat gebruikt wordt voor modificeren is afkomstig uit gecertificeerde bossen, waarmee het een milieuvriendelijke keuze is. Nog milieuvriendelijker wordt het als gebruik wordt gemaakt van lokale houtsoorten.
  5. Isolerend vermogen: Door de behandeling wordt het hout droger waardoor het nog beter isoleert.
  6. Weinig tot geen onderhoud: in principe heeft gemodificeerd hout weinig onderhoud nodig. Beitsen of oliën kan de kleur langer goed houden, maar is niet noodzakelijk.
Kozijnen van gemodificeerd hout, hout modificatie, kozijnen gemodificeerd,

Kozijnen van gemodificeerd hout

Door de verbeterde eigenschappen is gemodificeerd hout uitermate geschikt om in kozijnen te gebruiken. Net als hardhout blijven ze jarenlang goed en hebben ze nog minder onderhoud nodig.

Persoonlijk advies nodig?

Voer uw e-mailadres in, zodat we contact met u kunnen opnemen.
productie-houten-kozijnen,

Beste mensen, wij zijn open.

Onze fabriek is te bezoeken alleen op afspraak van 7:30 uur tot 15:30 uur .

Ook de showroom kan alleen op afspraak tel: 072 572 1415.

Met vriendelijke groet.

AHK Kozijn team