Een passief kozijn is een kozijn/raam die een huis beter en optimaal isoleert dan de basis of normale kozijnen met HR++ glas en wordt steeds vaker gebruik bij de hedendaagse renovatie, begonnen bij passiefhuizen en nu voor iedereen.
Een passief kozijn komt NIET boven de Uw 0.9 W/m²K w
( normaal kozijn met HR++ is op zijn best Uw 1.1W/m²K)
“Hoe lager de U-waarde van het raam, hoe beter de isolatiewaarde.”
Een raam bestaat uit verschillende constructieonderdelen. In de meeste gevallen uit een kozijn (het kader) en de beglazing. Het Bouwbesluit stelt de eis over de isolatiewaarde van het gehele raam (dus U raam = U kozijn + U glas) en over de afzonderlijke constructieonderdelen.
Termen van de NEN;
De principes van het passiefhuis zijn bedacht door de Zweedse professor Bo Adamson in de jaren zeventig. De Duitse professor Wolfgang Feist heeft in 1996 de Passiv Haus Institut in Darmstadt opgericht dat het certificaat “passiefhuis” en “passiefkozijn” en het rekenprogramma PassiefHuis ProjecteringsPakket (PHPP) heeft geïntroduceerd. Woningen, kantoren, ziekenhuizen en scholen kunnen het Passiefhuis-certificaat krijgen.
Het Passiefhuis principe is het beste uitgangspunt om energieneutraal te bouwen. De reden is simpel: Wat je niet verbruikt hoef je niet op te wekken, te salderen of op te slaan. Een passiefhuis is duurzaam, toekomstgericht en waardevast met een gezond en comfortabel binnenklimaat.De warmtevraag is zo gering, dat een kleine eenvoudige installatie toereikend is. Zo kan je veel besparen op installaties en nemen ook de onderhouds- en vervangingskosten aanzienlijk af. Een passiefhuis is hierdoor op de lange duur veel goedkoper dan alle andere energieconcepten. Passief bouwen is zowel voor nieuwbouw als voor renovatie toepasbaar. Niet voor niets is het passiefhuis concept wereldwijd de snelst groeiende energieprestatie standaard!
Zie ook Passiefbouw concept
In het de door ons omringende landen is passief bouwen met passief kozijnen al standaard en in geval van nieuwbouw -door de grote keuze in materialen- niet per definitie duurder dan een traditioneel gebouwd gebouw. Bij renovatie ligt dit, ondanks de soepelere norm, anders dan bij nieuwbouw. Passief renoveren is over de gehele gebruiksduur gerekend vaak niet duurder, maar qua investering vaak wel. Bij de bepaling van de total costs of ownership worden ook onderhoudskosten en vervanging van installaties meegenomen waarbij de passieve bouwwijze in het voordeel is.
Dit geldt natuurlijk ook voor nieuwbouw waardoor bij gelijke bouwkosten de exploitatie altijd in het voordeel van een Passief gebouw uitvallen. Aan isolatie en kierdichting heb je nu eenmaal geen onderhoud en deze gaan net zo lang mee als de gebruiksduur van het gebouw.
In Nederland is 25 jaar geleden al succesvol volgens de passieve principes gebouwd en inmiddels zijn de principes van passief bouwen zijn in Nederland al in duizenden woningen beproefd.
Een passief kozijn is extra goed geïsoleerd, kierdicht uitgevoerd en voorzien van viervoudig glas of drievoudig glas. De eerste winst zit immers in warmte die in het stookseizoen wordt vastgehouden en niet verloren gaat.
Een passief kozijn kan nu met vrijwel alle materialen, hout kunststof en aluminium en kunnen nu in vele vormen en soorten, met hoge tot zeer hoge isolatie waardes, Uw 0.6W/m²K is geen uitzondering meer, de warmte of kou wordt in een gebouw of woning eenvoudiger stabiliseert.
Zie ook:
Informatie of wilt u een offerte wij staan u graag te woord.
Beste mensen, wij zijn open.
Onze fabriek is te bezoeken alleen op afspraak van 7:30 uur tot 15:30 uur .
Ook de showroom kan alleen op afspraak tel: 072 572 1415.
Met vriendelijke groet.
AHK Kozijn team