In feite betekent isoleren dat je er voor zorgt dat een woning goed wordt afgesloten, zodat er geen warme of koude lucht kan ontsnappen. Isolatie heeft niet alleen met warmte of kou te maken; het kan er ook voor zorgen dat geluid binnen of juist buiten een woning blijft. Naast dat er verscheidende manieren zijn om je woning van buitenaf te isoleren, zijn er ook binnenshuis diverse mogelijkheden. In dit artikel vind je een overzicht van de mogelijkheden.
Waarom een woning isoleren?
Wanneer een woning niet goed geïsoleerd is, kan dit een aantal nadelen met zich meebrengen:
Door je huis goed te laten isoleren kun je deze nadelen zoveel mogelijk beperken of voorkomen.
Naast meer wooncomfort, kan isolatie er ook voor zorgen dat er op de energierekening wordt bespaard. Door betere isolatie blijft warme lucht in de winter beter binnenshuis, waardoor er minder energie nodig is om de woning warm en comfortabel te houden. In de zomer heeft het als voordeel dat juist de koele lucht beter binnen gehouden wordt. Er ontstaat zo een comfortabel klimaat waardoor een airco doorgaans niet nodig zal zijn.
Daarnaast zorgt goede isolatie er ook voor dat vocht van buitenaf nauwelijks het huis nog kan binnendringen. Zo worden vochtplekken en schimmelvorming voorkomen. Ook zorgt isolatie voor een betere geluidsdichtheid van de woning.
Er zijn verschillende vormen van woningisolatie mogelijk. De ene manier is doeltreffender dan de andere, afhankelijk van het type woning en het bouwjaar. Het is bij isoleren dus erg belangrijk om te ontdekken welke vormen het meest effectief zullen zijn in jouw situatie. Het is zowel mogelijk om een woning vanaf buitenaf te isoleren als van binnenuit.
De meeste winst behaal je door het groots aan te pakken, bijvoorbeeld:
Op het isolatiemateriaal (of de verpakking daarvan) staat een getal dat de isolatiewaarde aanduidt. Er zijn verschillende isolatiewaarden. De isolatiewaarde is afhankelijk van verschillende factoren.
De K-waarde bepaalt de warmte die verloren gaat door buitenmuren, daken, vloeren en ramen. Hoe lager de K-waarde, hoe beter het huis geïsoleerd is.
De U-waarde duidt het warmteverlies aan. Isolatiemateriaal bestaat uit meerdere delen. De U-waarde wordt bepaald door het aantal materiaallagen waar het uit bestaat. Het type en de dikte van het materiaal hebben een belangrijke functie daarbij. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmteverlies erdoor optreedt naar buiten en hoe meer warmte er door het materiaal en isolatieconstructie binnen wordt gehouden.
De R-waarde betreft het isolerend vermogen van het isolatiemateriaal. Materialen als dubbel glas, muren, vloeren en daken die een hoge R-waarde hebben, houden meer warmte vast.
Als laatste is er de Lambda-waarde voor de mate van warmtegeleiding van een bepaald materiaal. Hoe lager de Lambda-waarde, hoe beter de isolatie en het tegenhouden van warmteverlies van het materiaal.
De materialen voor isolatie zijn erg divers. Om te bepalen welk materiaal het meest geschikt is, moet je kijken naar verschillende factoren. Als er bijvoorbeeld weinig isolatieruimte is, kun je kiezen voor dunne materialen. Daarnaast zijn er ook specifieke materialen als je bijvoorbeeld isolatie wilt wegens geluidsoverlast, brandveiligheid of meer warmte.
Wilt u meer weten hierover neem dan gerust contact op, we staan u graag te wordt.
Beste mensen, wij zijn open.
Onze fabriek is te bezoeken alleen op afspraak van 7:30 uur tot 15:30 uur .
Ook de showroom kan alleen op afspraak tel: 072 572 1415.
Met vriendelijke groet.
AHK Kozijn team